Φωτοβολταικα - Οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες 2310703570 · Περιεχόμενα · Επικοινωνία
elecnet solar

Γερμανία: Αποθηκεύοντας τον ήλιο για μια ώρα ανάγκης

Από άποψη ηλιοφάνειας, ήταν ένας πολύ άσχημος χειμώνας στη Γερμανία. Τμήματα της χώρας είχαν έως και 60% λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα. Κύματα ψύχους σάρωσαν τη χώρα, υπενθυμίζοντας στους πολίτες το υψηλό κόστος της θέρμανσης.

Η Γερμανική ενεργειακή πολιτική της “Μετάβασης” (“Energiewende’) προβλέπει 60% εξάρτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050. Όσον αφορά αποκλειστικά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση στοχεύει να φτάσει αυτό το ποσοστό ακόμα και το 80% μέχρι το 2050, με τις τεχνολογίες ΑΠΕ να συνεισφέρουν μέχρι στιγμής το 23% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Κάποιες περιοχές είναι ήδη εντελώς αυτόνομες.

Και αυτό ακόμα δεν τους φαίνεται αρκετό. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν πως σπίτια και πόλεις ολόκληρες θα μπορούσαν να διανείμουν την περίσσεια αχρησιμοποίητης ενέργειας πιο αποτελεσματικά στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

“Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η ίδια η παραγωγή, είναι η διακύμανση των πηγών και η έξυπνη αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας,” εκτιμά ο Τομπίας Ρόταχερ (Tobias Rothacher), επικεφαλής μάνατζερ ανανεώσιμων πηγών στην εταιρεία Germany Trade and Invest.

Είναι δεδομένο ότι ειδικά στη βόρεια Ευρώπη οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις δεν προσφέρουν και πολλά το χειμώνα, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί αξιόπιστος τρόπος να αποθηκευτεί η ενέργεια που παράγεται το καλοκαίρι για να χρησιμοποιηθεί το χειμώνα. Δεν υπάρχει “κουμπαράς” ηλιακής ενέργειας για μια ώρα ανάγκης.

“Η κατανεμημένη αποθήκευση ενέργειας είναι το πιο φλέγον θέμα στη βιομηχανία των ΑΠΕ αυτή τη στιγμή, κάτι που κάνει το διεθνές συνέδριο αποθήκευσης ενέργειας στο Ντίσελντορφ να έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθότι δεν είναι μόνο η Γερμανία η οποία προσπαθεί να λύσει αυτό το πρόβλημα”, κατέληξε ο Ρόταχερ.

    Ακολούθησε το χρήστη @ElecnetSolar
Υλοποίηση: Ευάγγελος Μπάνος Φωτοβολταικα - Οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες 2310703570