Φωτοβολταικα - Οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες 2310703570 · Περιεχόμενα · Επικοινωνία
elecnet solar

ΗΠΑ: Στα φωτοβολταϊκά το μέλλον της μετακίνησης;

solar power vehicleΌπως φαίνεται από πρόσφατη μελέτη, στην περίπτωση που η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση  οχημάτων, τα φωτοβολταϊκά είναι αποτελεσματικότερα από τα καλύτερα βιοκαύσιμα. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το περιοδικό “ Environmental Science & Technology”, συγκρίνει την αποδοτικότητα των δύο τεχνολογιών, εστιάζοντας στις παραδοσιακές μεθόδους μετατροπής ενεργειακών φυτών σε βιοαιθανόλη και στη χρήση φωτοβολταϊκών για απευθείας μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική και εν συνεχεία σε κινητική ενέργεια. Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φωτοβολταϊκά ήταν πολύ πιο αποδοτικά στο να παράγουν ενέργεια για κίνηση οχημάτων.

Των μελετητών ηγήθηκαν ο Ρόναλντ Γκάϊερ (Roland Geyer) από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα και ο Ντέιβιντ Στομς (David Stoms) και Τζέιμς Καλάο (James Kallao) του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις των βιοκαυσίμων και των φωτοβολταϊκών σε χρήση γης, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και κύκλου ζωής αερίων θερμοκηπίου. Τα φωτοβολταϊκά κέρδισαν με άνεση και στις τρεις κατηγορίες.

 

“Ακόμα και η πιο αποδοτική χρήση βιομάζας για παραγωγή καυσίμου απαιτεί 29 φορές περισσότερη επιφάνεια γης από την φωτοβολταϊκή εναλλακτική στο ίδιο μέρος”, δήλωσαν οι συγγραφείς. Ταυτόχρονα, τα φωτοβολταϊκά απαιτούν μικρότερη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή τους σε σχέση με την παραγωγή των βιοκαυσίμων.

 

Επιπλέον, η φωτοβολταϊκή μετατροπή επιτρέπει επίσης χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με τα βιοκαύσιμα με βάση την κυτταρίνη, σε όλη τη διάρκεια ζωής της τεχνολογίας. Το “εμπόδιο” για τα ενεργειακά φυτά είναι ότι η φωτοσύνθεση μπορεί να μετατρέψει μόνο το 1% περίπου της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό, ενώ η απόδοση μετατροπής των φωτοβολταϊκών είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 10%. Καθώς το κόστος της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας συνεχίζει να πέφτει, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα σύντομα θα εμφανιστούν πλεονεκτικότερα σε σχέση με τα οχήματα που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης με καύσιμο την αιθανόλη, καθώς επίσης το ότι τα κίνητρα που δίνονται για τη συνέχιση των επενδύσεων σε βιοκαύσιμα είναι στην ουσία σε λάθος κατεύθυνση. Μπορεί βέβαια τα βιοκαύσιμα να βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια, αλλά η τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, κάνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο όλο και πιο αισθητή. Με την αιθανόλη με βάση το καλαμπόκι να μην έχει κάποια ουσιαστική επίπτωση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται απειλητική για τα οικοσυστήματα και την παραγωγή τροφής, τα φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι το μέλλον της μετακίνησης.

 

    Ακολούθησε το χρήστη @ElecnetSolar
Υλοποίηση: Ευάγγελος Μπάνος Φωτοβολταικα - Οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες 2310703570